Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan:
-17% karbohidrat
-15% lemak
-6% protein
-vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.
*Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari.
*Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi.
*Coklat adalah bebas daripada kolesterol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah.
*Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
*Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.
Whole Grain Date Nut Bread
7 hours ago
0 comments:
Post a Comment